becovered standaard afbeelding

Lineaire hypotheek

Lineaire hypotheek: schuld
Omdat je hypotheekschuld aan het begin van de looptijd het hoogst is, heb je in het begin ook de hoogste lasten. Hier staat tegenover dat je hypotheekschuld elke maand een stukje kleiner wordt; je bruto én netto hypotheeklasten worden hierdoor dus elke maand iets lager. Omdat je de hypotheekschuld met een lineaire hypotheek snel omlaag brengt, is dit een zeer veilige hypotheekvorm.

Kiezen voor een lineaire hypotheek
Starters waarvan het inkomen in de toekomst daalt, bijvoorbeeld door pensionering, kiezen meestal voor deze hypotheekvorm. Er is echter wel één probleem. Je moet de hoge aanvangslasten van de lineaire hypotheek kunnen dragen.

Hypotheekrente aftrekken
De rente van nieuwe hypotheken mag sinds 2013 alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Wie op 31 december 2012 al een hypotheek had, heeft meestal meer keuze. Zelfs ná verhuizing of verlenging van de hypotheek.

Voordelen Lineaire hypotheek

  • Als je kijkt naar de totale kosten over de gehele looptijd van de hypotheek, dan is de lineaire hypotheek het goedkoopst. Omdat de schuld sneller daalt dan bij een annuïtaire hypotheek, betaal minder hypotheekrente over de hele looptijd.
  • Doordat er sneller wordt afgelost verklein je de risico’s die gepaard gaan met lenen op twee inkomens.
  • Toch kiest de consument vaker voor een annuïteitenhypotheek, omdat de maandlasten van de lineaire hypotheek aan het begin hoger zijn. De beste vorm hangt af van je eigen situatie. Misschien is zelfs een combinatie van zowel de annuïtaire als de lineaire hypotheek voor jou een goede oplossing. Wij kunnen voor je berekenen en adviseren welke hypotheekvorm het beste bij je persoonlijke situatie past.
arrow_upward