becovered standaard afbeelding

Annuïteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek?
Met een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde brutobedrag, zolang je rente niet wordt aangepast. In het begin van de looptijd betaal je veel rente en aan het eind los je veel af. Hierdoor daalt je hypotheekschuld in het begin langzaam. De rente is fiscaal aftrekbaar. Omdat je in het begin meer rente betaalt en daardoor meer kunt aftrekken lopen de netto hypotheeklasten elke maand op.

Als je kiest voor een annuïteitenhypotheek
Als je nu nog niet zoveel verdient, maar het aannemelijk is dat je in de toekomst meer gaat verdienen, is een annuïteitenhypotheek aantrekkelijk. Tenslotte zijn de netto maandlasten door renteaftrek aan het begin van de looptijd laag. Later lopen de kosten op, maar verdien je ook meer, waardoor je de hogere kosten toch kunt dragen.

Maandlasten met een annuïteitenhypotheek
Omdat je in het begin van de looptijd van de annuïteitenhypotheek vooral rente betaalt, daalt je hypotheekschuld van jouw langzaam. Een goed voorbeeld: Hypotheek met looptijd van 30 jaar en rente van 3%

Looptijd Aflossing schuld

  • Na 5 jaar 11%
  • Na 10 jaar 24%
  • Na 15 jaar 39%

Annuïteitenhypotheek en inflatie
Op de lange termijn is er altijd sprake van inflatie: je geld wordt minder waard dus je koopkracht wordt minder. Het gevolg is dat je voor hetzelfde geld dus minder kunt kopen. In het geval van een schuld betekent dit dat die in de toekomst feitelijk minder hoog is. Hierdoor is het geen probleem dat je aan het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek met name rente betaalt en pas aan het einde van de looptijd vooral de hypotheekschuld aflost.

Renteaftrek met een Annuïteitenhypotheek
De rente van nieuwe hypotheken mag sinds 2013 alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Wie op 31 december 2012 al een hypotheek had, heeft meestal meer keuze. Zelfs ná verhuizing of verlenging van de hypotheek.

Voordelen Annuïteitenhypotheek

  • Maandbedrag blijft gelijk. Van tevoren weet je precies waar je aan toe bent.
  • De hypotheek is na de looptijd volledig afgelost. Dit geeft een stuk zekerheid.
  • De annuïteitenhypotheek is bij nieuwe hypotheken een voorwaarde om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.

Nadelen Annuïteitenhypotheek

  • Bij hypotheken die zijn afgesloten voor 01-01-2013 profiteer je niet volledig van de hypotheekrenteaftrek.
  • Maandelijkse kosten zijn hoog doordat je naast rente ook aflost op de lening
arrow_upward